Virtueel in beeld brengen N211 Wippolderlaan

Virtueel in beeld brengen N211 Wippolderlaan

Vanaf 2018 zal de N211 Wippolderlaan worden aangepast. Er komen extra rijstroken bij en ongelijkvloerse kruisingen. Het nieuwe wegontwerp heeft impact op de omgeving, bijvoorbeeld op het recreatiegebied de Zwethzone. Antea Group heeft vier nieuwe technieken geïntroduceerd tijdens het gehele ontwerpproces in de GWW- en constructiebouw en hiermee haar dienstenpakket op ontwerpgebied flink uitgebreid.

De wereld van ontwerpen

Via serious gaming wordt in Minecraft de wereld van ontwerpen opengesteld voor iedereen die wil participeren. Van opdrachtgever tot burger en van kind tot gepensioneerde. Gezamenlijk hebben zij virtueel aan de N211 gebouwd. Via andere software is het tegenwoordig mogelijk nagenoeg fotorealistisch te ontwerpen. Groot voordeel van onze nieuwe ontwerppakketten is de mogelijkheid de echte Nederlandse natuur te simuleren; geen azuurblauwe sloten en Amerikaanse natuur. Vanaf nu af aan zijn het modderige sloten, rietkragen en Hollandse knotwilgen. De virtuele Hollandse context komt zo nog dichterbij en is bijna fotorealistisch. 

3D-ontwerpen en -presenteren

Maar wij gaan verder. De sprong naar 3D-ontwerpen is al een tijd geleden gezet, nu maken wij ook de sprong naar 3D-presentatietechnieken. Virtual Reality wordt toegepast om de bewoners en gebruikers te informeren over het voorgestelde ontwerp. Dit kan via onze Oculus Rift tijdens bewonersbijeenkomsten, maar ook gewoon vanuit de woonkamer. Dankzij onze VR-applicatie (Android en Apple) kan iedereen met een Google Cardboard de projecten in Virtual Reality bekijken. Ook hier wordt het hoogste niveau in de context nagestreefd.

Holografie

We gaan nog een stapje verder. Dankzij technieken als holografie is het mogelijk om letterlijk door het nieuwe ontwerp te lopen, alleen of gezamenlijk. Geen illusie van de zintuigen meer, maar het nieuwe ontwerp letterlijk schaal 1 op 1 beleven. Hierdoor worden in een vroeg stadium mogelijke probleempunten gelokaliseerd en worden de faalkosten voor de opdracht gereduceerd. Natuurlijk is het ook prachtig om in een holografische wereld rond te lopen; daar zijn wij en onze opdrachtgevers ook eerlijk in!

Kennisdeler Zuid-Holland

De Provincie Zuid-Holland organiseert regelmatig drukbezochte interne informatieve bijeenkomsten. Tijdens de kennisdeler van juni stonden de bovenstaande vier innovatieve technieken van Antea Group centraal. Op deze manier kunnen bewoners en gebruikers daadwerkelijk betrokken worden en mee ontwerpen in projecten.

Antea Group verzorgde een presentatie over de toegepaste tools en technieken met een blik op de toekomst. We hebben laten zien wat we op dit gebied in huis hebben en dat de aanwezigen laten beleven. In vier opstellingen waren de technieken zelf uit te proberen en te evalueren. Wij zijn er klaar voor, u ook?