Zendmast Smilde bliksemveilig

Zendmast Smilde bliksemveilig

Op 15 juli 2011 ging het mis. Na een brand in radio/tv-toren Smilde stortte de buismast in. Er ontstond een groot gat in het torendak en de mast beschadigde meerdere bordessen. Omdat de toren regelmatig wordt getroffen door blikseminslag, was het van cruciaal belang dat de bliksembeveiliging zo snel mogelijk weer zou functioneren. Een indrukwekkende uitdaging voor van der Heide bliksembeveiliging, op grote hoogte!

Oplossing

Allereerst werd de schade geïnventariseerd. Van binnen maar ook van buiten. De inspecteurs moesten hiervoor met een kraan van Mammoet tot een hoogte van 100 meter worden gehesen. Een spannende, maar noodzakelijke klus, vanwege de hoogte is namelijk ook zijdelingse inslag in de bordessen van de toren mogelijk.

Van der Heide heeft binnen vier dagen bliksembeveiliging aangelegd op het dak en nieuwe stukken koper aangebracht in de installaties op de beschadigde bordessen. Er waren extra maatregelen nodig om veilig te kunnen werken. Johan Bron: "We moesten liggend op de rand monteren, terwijl de bordeshekken weg waren. Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom heeft opdrachtgever TenneT / Alticom aanlijnpunten laten monteren, zodat we onze veiligheidslijnen konden bevestigen. Bovendien hebben we onszelf dubbel gezekerd."

Resultaten

Door het bieden van een kwalitatief hoogwaardige en snelle oplossing, welke belangrijk is bij calamiteiten als deze, mag van der Heide Groep ook de definitieve beveiliging van de toren verzorgen.

Met ingang van 1 januari 2014 hebben Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud en Oranjewoud Realisatie een nieuwe naam gekregen: Antea Group. Deze referentie betreft een project dat vóór 1 januari 2014 is uitgevoerd onder de naam Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud en/of Oranjewoud Realisatie. Uit juridisch oogpunt zijn de bedrijven niet gewijzigd; alleen de statutaire naam en handelsnaam zijn gewijzigd. Deze naamswijziging heeft geen consequenties voor de rechtsgeldigheid van deze en andere bestaande referenties.