Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor een uitgebreid netwerk van provinciale wegen. Als professioneel beheerder wil de provincie grip hebben en houden op de renovatie- en vervangingsopgave van de kunstwerken in deze wegen. Antea Group heeft provincie Gelderland hierbij ondersteund door een prognose op te stellen. Ook hebben we een selectie gemaakt van kunstwerken die op middellange termijn in aanmerking komen voor renovatie of vervanging.

Hiervoor hebben wij de volgende stappen samen doorlopen:

Stap 1: verzamelen informatie

De basis voor de prognose zijn de gegevens van de kunstwerken. We hebben gegevens zoals aantallen, leeftijd en technische staat van de kunstwerken verzameld, geordend en beoordeeld: in hoeverre zijn de gegevens actueel, betrouwbaar en compleet? Met deze stap maakten we een overzicht van de beschikbare en de nog ontbrekende gegevens.

Stap 2: indelen areaal

Het areaal van provincie Gelderland omvat meer dan 7.000 kunstwerken. Deze lopen uiteen van zeer groot en complex tot relatief klein en eenvoudig. De kunstwerken hebben we daarom ingedeeld in drie klassen met elk een verschillend risicoprofiel:

A. Dit is een kleine groep van unieke en vaak complexe kunstwerken.
B. De grotere kunstwerken, zoals bruggen en viaducten.
C. De grootste groep, van kleine en relatief eenvoudige kunstwerken, zoals duikers.

Stap 3: formuleren uitgangspunten

De prognose kijkt 100 jaar vooruit. Wat er precies gebeurt in zo’n lange periode is onzeker. Daarom hebben we samen met de beheerders van de provincie uitgangspunten geformuleerd en vastgelegd:

  • Welke levensduren en kosten hanteren we?
  • Van welke maatregel(en) bij einde levensduur gaan we uit?
  • Hoe gaan we om met ontbrekende gegevens over bijvoorbeeld de leeftijd en technische staat?

Zo hebben we duidelijk gemaakt waarop de prognose is gebaseerd. Dit maakt het bovendien makkelijker om de prognose te vergelijken met andere beheerders of om deze over een aantal jaar te herhalen.

Deze prognose helpt onze toekomstige Renovatie – Vervangingsopgave voor Civiele Kunstwerken duurzaam en tijdig op te nemen in onze integrale programmering.


Rindert van Dalen
Assetspecialist Kunstwerken, Provincie Gelderland

Stap 4: heldere rapportage

De uiteindelijke prognose is door ons vastgelegd in een overzichtelijke rapportage met duidelijke visualisaties. Daarmee kan de provincie het gesprek aan gaan over de omvang en aanpak van de renovatie- en vervangingsopgave.

Stap 5: input voor de programmering

Op basis van de verzamelde informatie hebben we de kunstwerken geselecteerd die op een termijn van circa 5 jaar in aanmerking komen voor renovatie of vervanging. Met deze selectie heeft de provincie de tijd om te komen tot een integrale programmering in afstemming met andere opgaven.

Inzicht in vervangingsopgave

Wil jij ook aan de slag om inzicht te krijgen in de vervangingsopgave van jouw infrastructuur? Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een Lange Termijn Asset Planning of prognose van de vervangingsopgave. En check ook onze 5 tips: 5 Tips om grip te krijgen op je vervangingsopgave met een duidelijke prognose.