Veiligheid versterkt als je samenwerkt: dat is de slogan van de Bewust Veilig dag op 27 maart. Wij staan hier volledig achter en doen daarom ook mee aan dit initiatief. De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Op deze dag besteden honderden bedrijven in de bouw, techniek en de onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken. Samen met de hele keten staan we stil bij het belang van veiligheid op het werk.

Wij werken veilig of we werken niet

Bij Antea Group hanteren we de regel: Wij werken veilig of we werken niet. We besteden hier veel aandacht aan en hebben binnen de hele organisatie 20 veiligheidscoördinatoren. Die zien erop toe dat onze 5 veiligheidsprincipes worden nagestreefd en zijn aanspreekpunt op het gebied van veiligheid voor hun collega’s. Binnen iedere afdeling is een veiligheidscoördinator vertegenwoordigd, want veiligheid is maatwerk en voor iedere situatie anders. Zij focussen zich op het veiligheidsgedrag binnen hun afdeling en de bewustwording van de veiligheidscultuur.

Onze 5 basisprincipes zijn als volgt:

  • Ik werk veilig of ik werk niet
  • Ik respecteer veiligheidsregels en leef ze na
  • Ik zelf neem de verantwoordelijkheid voor veilig werken
  • Ik spreek anderen aan op onveilige handelingen en onveilig gedrag
  • Ik meld ongevallen en onveilige situaties

Veiligheid is maatwerk

Iedere functie is anders. Waar de ene medewerker volledig op kantoor zit, werkt de ander uitsluitend buiten, bouwend aan de leefomgeving. En dan nog alles er tussenin. Iedere medewerker heeft met veiligheid te maken. Want hieronder valt namelijk ook digitale veiligheid en mentale veiligheid. Ook hieraan besteden wij regelmatig aandacht in onze interne nieuwsvoorziening. En we stimuleren medewerkers om onveilige situaties te signaleren en zich bewust te zijn van allerlei veiligheidsrisico’s.

Veiligheid op verschillende werklocaties

Onze medewerkers komen op allerlei locaties, zoals een chemische fabriek, langs een kanaal, thuis of op kantoor. De ene locatie brengt meer veiligheids-, gezondheids- en milieurisico’s met zich mee dan de andere. Om medewerkers een praktische leidraad te geven voor veilig werken op locatie, hebben wij het boekje Werkveilig! uitgegeven. Iedere medewerker krijgt deze bij indiensttreding. Het is een handzaam boekje dat makkelijk mee te nemen is.